Mijn eerste foto opdracht !

Hoe het allemaal begon

Het is natuurlijk een heerlijk en gaaf gevoel wanneer je je eerste opdracht binnenhaalt. Zo ook voor mij. Dit begon allemaal door op LinkedIn aan te kondigen dat ik een website was gestart. Ik kreeg daar best veel views op (3500+) en vele positieve reacties. Ik heb ook een Facebook kanaal aangemaakt en gebruik Twitter, maar op LinkedIn kreeg ik toch de meeste feedback. Zo ook van een oude schoolvriend die vroeg of ik ook Eindhoven City foto's had, want daar had hij wel interesse in. Ik had die niet op de plank liggen, maar stelde voor om die te gaan maken. Als een soort foto projectje zeg maar. Dit was natuurlijk erg gaaf maat tegelijkertijd ook best end. Je wilt natuurlijk wel direct mooie foto's maken of in ieder geval een tevreden klant !

Op pad

Ik heb eerst gevraagd waar ze ongeveer van houden en of er speciale plekjes in de stad zijn, waar ze goede herinneringen aan hebben of binding. Ik wilde verschillende dagen foto's gaan schieten maar van de eerste sessie was hij al direct enthousiast! Dat was natuurlijk een goed resultaat en hij wilde direct 2 foto's in houten lijst.

Vragen

Nadat ik de opdracht kreeg borrelde er gelijk ook een aantal vragen op. Dit kan natuurlijk ook voor jou een goede checklist zijn wanneer je zelf een soortgelijk project mag gaan doen.
 • Portait of landscape?
  Hier kun je dan rekening mee houden met de compositie. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer je allemaal hele mooie landscape composities hebt geschoten maar dat ze achteraf toch op zoek zijn naar portrait. Ik heb overigens beide gedaan want je kunt de andere foto's natuurlijk ook gebruiken voor andere klanten.
 • Foto's in kleur of zwart wit
  Dit kun je bij de nabewerking nog bijstellen, maar is wel iets wat uiteindelijk beslist moet worden. Dit is ook afhankelijk van de smaak. Welke uitstraling moet de foto hebben? Houden ze van dramatische kleuren of rustiger
 • Rustig of druk
  Mogen er mensen op de stadsfoto staan. Houden ze van een rustig beeld of juist veel dynamiek. 
 • Maten
  Uiteindelijk moet het geprint worden en dan is de vraag hoe groot de print mag zijn
 • Materiaal
  Op welk materiaal komt de print het beste uit? Of heeft de klant een specifieke voorkeur. Ik heb wel een voorkeur voor Aluminium Dibond. Het geeft een strakke en moderne uitstraling, maar nogmaals de klant is koning en in dit geval wilde men een houten lijst. Dit paste beter bij de ruimte.
 • Print service
  De foto moet uiteindelijk nog wel geprint worden en dat kan ik niet zelf. Dus dan mag je op zoek naar een leverancier die dat voor je doet. Ja welke ga je dan kiezen. Je kunt links en rechts wat rondvragen bij collega's. Je kunt reviews lezen. Voorbeelden van leveranciers:

  Prijs
  Wat ga je dan als prijs vragen. Je hebt er natuurlijk tijd in gestoken en je mag er best wat op verdienen. Ik ben gestart met 20% van de kostprijs. De leverancier had zelf al een mooie korting en dan nog was de totaalprijs voor de klant erg goed. Wanneer ik op werkaandemuur.nl kijk bijvoorbeeld dan worden daar een stuk hogere prijzen gevraagd voor dezelfde afmetingen en materiaal. Maar dit stuk blijft lastig. Ik wil gewoon een faire prijs vragen en hoef er niet rijk van te worden.
Ik ben blij wanneer de klant ook blij is, dus ik heb al direct gezegd "niet goed, geld terug". Dus wanneer hij niet tevreden is dan hoeft hij de print niet te nemen. Daar zit een beetje risico in, maar ik voel me daar zelf gewoon wel het prettigst bij. Het is ook geen goede reclame wanneer de print tegenvalt. Ik heb zelfs voorgesteld om de print op Dibond te doen en te kijken of dat niet mooier zou zijn, zonder verplichtingen tot koop.

Resultaat

De volgende twee foto's zijn het uiteindelijk geworden! Ze zijn nog niet binnen maar wanneer ze hangen bij de klant ga ik er zeker nog foto's van maken.
Het blijft een speciaal en trots gevoel wanneer jouw foto's bij mensen mogen hangen.


verkocht1jpgverkocht2jpg