5 manieren om geld te verdienen met fotografie

Ik vond het altijd interessant om eens te kijken of ik met mijn hobby geld kon gaan verdienen. Laat ik duidelijk zijn, het fotograferen vind ik gewoon het allerleukste, maar ik ben ook gewoon nieuwsgierig en mensen vonden mijn foto's zo mooi. Daar moet je meer mee doen is een veelgehoorde uitspraak. Een beetje zoals bij The Voice, wanneer familie en vrienden je maar blijven aanmoedigen eens mee te doen. Zo is dat ook een beetje gegaan met mij. Dus ben ik me er eens wat meer in gaan verdiepen. Wat zouden nu eens mogelijkheden zijn om wat meer te doen met fotografie en daar wat geld mee te verdienen? In deze blog bespreek ik 5 manieren.

Foto's verkopen via website

Je kunt een eigen website en webwinkel beginnen om je foto's te verkopen. Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om een eigen site op te zetten en hiervan is genoeg te vinden op het internet. Hiervoor heb je natuurlijk ook een domeinnaam nodig (dit is het www adres waardoor mensen je pagina kunnen vinden). Ik ben op deze manier bij Versio terechtgekomen. Dit is een Nederlands bedrijf en het fijne is ook dat je direct een website builder ter beschikking kunt krijgen om je website mee te bouwen. Hier zit ook de mogelijkheid bij om een webwinkel en blogs aan te maken. Op dit moment kun je via Mollie, PayPal en bankrekening betalingsverkeer regelen. Je kunt verder je eigen productcatalogus aanmaken en het is ook mogelijk deze te exporteren en te importeren in je (business)facebook account (maar daarover wellicht later meer!). Via Google analytics kun je ook de hoeveelheid bezoekers bijhouden.
Mocht je hierbij nog hulp nodig hebben, dan neem gerust contact met me op, want ik heb inmiddels alweer een paar maandjes ervaring met de sitebuilder. 

Ik ben begonnen met foto's te verkopen op Dibond en Plexiglas en dan met name landschappen en architectuur. Maar ik heb ook foto's in opdracht gemaakt. Mensen kwamen naar me toe en vroegen of ik foto's van Eindhoven had bijvoorbeeld. Die ben ik toen gaan maken en ingelijst.

Er zijn vele sites waar je je foto's kunt laten afdrukken en op allerlei materialen. Ik laat het aan de klant wat zijn of haar wensen zijn en anders adviseer ik op welk materiaal de foto het beste tot zijn recht komt. Ook vraag ik waar de foto komt te hangen en weeg dit mee in het gekozen materiaal (zie hier). Een paar voorbeelden van sites:
  • Albelli (naast bekend om de fotoalbums heb je ook allerlei mogelijkheden tot afdrukken)
  • GalleryColor (een van de betere sites die hoge kwaliteit afleveren)
  • CanvasSite
  • Zor.com (levert alleen op Dibond, Plexiglas en Forex maar daardoor een van de goedkoopste)

Stock fotografie

Een andere veelgebruikte manier is stock fotografie. Hier heb ik al eens een blog over geschreven en het idee is dat je je foto's op zogenaamde stocksites plaatst en ze van daaruit verkoopt. Je krijgt dan commissie over de foto's die de site verkoopt. Er zijn veel stocksites waarop je je foto's kunt plaatsen en de commissies verschillen per site. Het is ook erg veel werk om alle foto's te uploaden, een beschrijving toe te voegen en tags te verzinnen. Persoonlijk vind ik Microstock Plus wel een handige website om dit te managen. Hier kun je de foto's uploaden en kun je accounts bijhouden van de stocksites die je gebruikt. Van daaruit worden de foto's dan naar al je stocksite accounts gestuurd. Het voordeel is natuurlijk dat je alles maar eenmaal hoeft uit te voeren en dat scheelt enorm veel tijd. Aangezien het aanbod zo ontzettend hoog is, zul je hier veel geduld voor moeten hebben. Ik heb volgens mij ongeveer 20 euro verdiend met dit model, maar ik steek hier niet elke week veel tijd in. Ik vond het al heel leuk toen ik mijn eerste foto verkocht. Ik vind het wel jammer dat je niet kunt zien waar de foto uiteindelijk voor gebruikt wordt.
Meer informatie kun je ook vinden op dit handig forum.

Ebooks

Wanneer je goed bent in artikelen schrijven en iets te vertellen hebt over fotografie, is het wellicht een optie om een ebook te maken en deze via je website (of andere kanalen) te verkopen. Het voordeel is natuurlijk dat je een ebook maar eenmaal hoeft te maken en meerdere malen kunt verkopen. Ik heb deze optie zelf (nog) niet uitgeprobeerd omdat ik meer tijd besteed aan mijn "normale" baan en dit kost toch erg veel tijd.

Bruiloft-, Product- en Portret fotografie

Een ander veelgebruikte mogelijkheid is natuurlijk betaalde diensten aanbieden. Bij de eerste twee opties maak je foto's en kun je deze blijvend verkopen. Bij deze diensten heb je iets minder direct contact met je klanten, tenzij je natuurlijk foto's voor wanddecoratie in opdracht maakt.
Diensten waarbij je meer contact hebt met de klant zijn o.a. bruiloft-, dieren-, portret- en product fotografie. Dit is nog niet echt wat ik heb gedaan, maar is wel een optie.

Cursussen geven

Wanneer je het leuk vindt om een groep mensen te vertellen hoe ze foto's kunnen maken, is het geven van cursussen een interessante optie. Dit kan individueel of in groepsverband zijn, maar in deze corona tijd is dit natuurlijk lastig op dit moment. Het lijkt me leuk dit nog eens te gaan doen en met een klein groepje de stad intrekken of naar het platteland om foto's te maken. Hierbij kun je dan bijvoorbeeld de lichtdriehoek en de compositie regels uitleggen. Je kunt deze theorie dan ook direct toepassen.

Promotie promotie promotie

Het komt natuurlijk allemaal niet vanzelf aanwaaien dus je zult wel wat promotie moeten doen. Mensen moeten weten dat je fotografeert, dat je je werk aanbiedt voor wanddecoratie, dat je cursussen kunt verzorgen en/of portretfotografie doet. Dit kun je via heel wat social media kanalen doen. Het ligt er ook heel erg aan wat je precies doet en welk publiek je wilt bereiken. Ik zou iig beginnen met een social kanaal waarbij je al veel volgers hebt. Op deze manier bereik je al eenvoudig een groot publiek. Dit is makkelijker dan een nieuw kanaal te beginnen, waarbij je nog geen volgers hebt. Dan gaat het allemaal een stuk langer duren. Ik zal je een paar voorbeelden geven welke kanalen ik gebruik.

Instagram
Dit is natuurlijk een kanaal dat niet kan ontbreken wanneer je je foto's en je werk wilt laten zien. Ik gebruik dit ook (rvdkimmenade is mijn account overigens). Het mooie van Instagram is dat het tegenwoordig gekoppeld is aan Facebook en je hier ook je producten kunt taggen. Je kunt dus niet alleen andere accounts taggen in je insta, maar ook je eigen producten. Hierbij wordt je dan doorgeleid naar de Facebook winkel. Hoe je overigens een Facebook business account kunt aanmaken is natuurlijk weer voer voor een nieuw blog item.
Pinterest
Een andere app, die ik overigens een stuk minder gebruik is Pinterest. Hier kun je je eigen borden maken met je foto's.
Facebook
Ik gebruik ook mijn Facebook account en heb hiervoor zelfs een aparte pagina voor aangemaakt. En zoals gezegd een business account aangemaakt. Maar hier wellicht in een andere blog meer over! Het is overigens wel jammer dat je in Nederland (nog?) niet kunt betalen via Facebook. Anders heb je hier direct ook je eigen winkel. Op dit moment moet je nog doorlinken naar je website om daadwerkelijk je producten te kunnen verkopen.
LinkedIn
Dit is een kanaal wat vooral bedoeld is voor de zakelijke markt. Maar je bent natuurlijk ook met zaken bezig. Ik had hier al erg veel connecties dus ik post hier regelmatig een artikel met een link naar mijn site. Op deze manier ben ik zelfs aan mijn eerste wanddecoratie opdracht gekomen. Dus maak ook gebruik van dit netwerk zou ik zeggen!
Twitter
Hier had ik ook al behoorlijk wat volgers, maar ik heb wel een ander foto twitter account aangemaakt. Hieruit bleek echter maar weer dat het opbouwen van een groot aantal volgers erg lastig is en veel werk vereist.

Er zijn natuurlijk nog veel meer kanalen om je diensten aan te bieden. Om er een paar te noemen:
  • YouTube 
  • TikTok

Andere manieren

Dit stuk is een beetje off topic en staat los van fotograferen, maar je kunt natuurlijk ook geld verdienen door te beleggen. Nu ben ik geen beleggings guru maar heb ik dit uitbesteedt. Ik gebruik sinds kort namelijk Peaks. Een leuke app waarbij je belegt met wisselgeld en je kunt maandelijks een bedrag inleggen (ik doe overigens beide). Verder kun je aangeven hoeveel risico je wilt nemen. Allemaal heel eenvoudig in te stellen. Wanneer je dit interessant vindt, kun je mijn actiecode gebruiken: ROGEROWKG Je start dan met 5 euro tegoed (en ik krijg dan ook 5 euro). verdienen we er allebei aan ;-) ! 

Een andere applicatie die ik ook gebruik is de BOTS app. Deze app belegt automatisch voor jou in allerlei crypto munten. In deze moeilijke tijden zie je dat steeds meer beleggers overstappen op digitale munten. Ook de investeringsbank JP Morgan ziet dat beleggers de bitcoin steeds meer gaan zien als alternatief voor goud (zie nu.nl)

Tot slot

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren om te kijken of je wat bij kunt verdienen met fotograferen. Ik vind het in ieder geval een geweldige reis en leer er ontzettend veel van. Ik vind het gewoon leuk om dingen uit te zoeken en krijg veel energie van dit proces. Mocht ik je nog ergens mee kunnen helpen of heb je vragen, dan neem gerust contact met me op!

Veel plezier met fotograferen zou ik zeggen !